Ağaç Kurdu

Tahta kurtları (ağaç kurdu) genel olarak bitki ve ürünlerinin bol bulunduğu alanda yaşayan böceklerdir. Tahta kurtları yaşadığı alana bağlı olarak farklı boy ve yapıda olup çoğu türü kanatlıdır. Tahta kurdunun bedeni baş göğüs ve karın kısmı olmak üzere üç bölgeden oluşur. Vücudu üzerindeki kanatları sert bir yapıda ve bu kanatlar sayesinde kendini dış etkilerden korur.



Tahta kurtları (mobilya kurdu) baş kısmı çok ufak gövdesi ise çok büyüktür. Tahta kurdunun bedeninin alt tarafında 6 adet ayağı var ve her ayağının üzerinde birçok tırtılları vardır. Bu tırtıllar sayesinde çok yüksek yerlere tırmanır. Tahta kurtlarının başucunda 1 çift antenleri var ve bu antenleri ile iletişimini sağlarlar. Tahta kurtlarının ağız yapısı çok güçlü olup çok sert ağaçları ve ahşapları delecek kapasitededir. Tahta kurtları yaşadığı alana bağlı olarak boyları değişir ama genel olarak ülkemizde yaşayan tahta kurtları 2 - 3 mm boylarındadırlar. Tahta kurdu rengi yaşadığı iklim koşuluna ve yaşadığı alana bağlı olarak değişir. Bilinen en çok renkleri ise kahverengi, siyah, sarımtırak ve gri renklerde olanlarıdır. Ağaç kurtları beslenmesinde tamamen bitki ve otları kullanırlar.

Tahta kurdu besin olarak ağaçların taze sürgülerini, bitkilerin taze aksanlarını ve bitkilerin yaprak ile meyvelerinden de beslenirler. Tahta kurtları (ahşap kurdu) evlerin ahşap olan kısımlarında daha çok bulunurlar. Ev ortamına doğal ortamdan farklı şekillerde gelirler. Tahta kurdu (mobilya kurdu) evin çatı kısımlarında, lambri ve parke içlerine yerleşirler. Tahta kurtlarına doğal ortamda ağaçların bol olduğu yerlerde rastlamak mümkündür. Doğal ortamda tahta kurdu samanlıkta, ağaçlıklarda, çalı çırpı içlerinde ve otlaklarda olmak üzere birçok yerde rastlarız. Tahtakurtlarına ev dışında parke imalathanesinde, kereste fabrikalarında, gemi güvertesinde, araç kaportasındaki ağaçlar içinde bulunurlar.

Günümüzde kullandığımız birçok eşya ve ürünler tahta ve ahşaptan olduğu için bu haşereden korumak gerekir. Çünkü tahta kurtları yuvalanmak için ahşapları, ağaçları, mobilyaları ve ağaçtan oluşan her türlü eşyaları kemirerek zarar verirler. Tahta kurtları gündüzleri çok pasiftirler ve geceleri ise çok aktif olarak hareket ederler. Tahta kurtları tahta ve ahşapları delerken ses çıkarırlar ve ahşapları delerken toz şeklinde kırıntılar dökerler. Ağaç kurdu (Tahta kurdu) deldiği ahşaplar ve ağaçlar içine yuva yaparlar ve bu yuvanın içine yumurtalarını bırakıp çoğalırlar. Tahtakurtları çiftleştikten sonra bu yuva içine yumurta bırakır. Tahta kurdu bir yuva içine yaklaşık olarak 70 - 80 kadar yumurta yaparlar. Yumurtalar belli bir sıcaklıkta açılır ve büyük kurtçuklar ortaya çıkar.

Tahta kurtları dünyanın her kıtasında ve her ülkesinde bulunurlar. Verdiği zararlar türüne bağlı olarak farklı olmaktadır. Bazı toplumlarda ağaç kurdu larvaları besin olarak kullanılmaktadır ve büyük bir zevkle yenilmektedir. Yuvalarını ağaç kabukları altına yaptıkları için ağaç kabuklarını kaldırdığımızda kabuk altında onlarcasına rastlamak mümkündür.

Tahta kurtları halk arasında farklı isimler ile anılırlar tahta kurtları; ağaç kurdu, mobilya kurdu, mobilya böceği, tahta böceği, ağaç yiyen böcek, ağaç kemiren gibi birçok isim ile anılırlar.

Bize Ulaşın

Batıkent Mh 5782 Sk No9 Merkez ISPARTA

  • dummy0 (535) 440 1 400

  • dummy info@ispartailaclama.com.tr

E-Bülten

Haber, fırsat ve kampanyalardan anında haberiniz olsun

Search