Güve

Güve insanlara sinsice zarar veren canlılardır. Yapı ve şekil olarak yaşadığı yere ve beslenme şekline bağlı olarak farklı şekillerde olabilirler. Güve beslendiği besine bağlı olarak farklı isimler alır. Yeryüzünün her kısmında yaşayan güveler her ortamda bulunurlar. Güve türüne bağlı olarak bazı türleri kanatlı bazı türleri ise kanatsızdır. Genel olarak bir güvenin boyu birkaç mm olurken bazı güveler 12 mm kadar olabilmektedir.



Çeşidine bağlı olarak hem etçil hem de otçul olarak beslenirler. İnsanların yaşam alanlarında birçok güve çeşidine rastlamak mümkündür. Genel olarak en çok rastlanan güve çeşidi kelebeğe benzer. Hatta insanlar bunu kelebek zannettikleri için zararsız bir hayvan deyip karışmazlar. Görünüş olarak çok tatlı bir görünüşü olan güveler farklı renklerde olabilirler ve aynı güve üzerinde farklı renkleri bulmakta mümkündür. kanatlı güvelerde baş kısmında kalın ve tırtıllı iki anteni vardır , kanatları tüylü ve pamuksu bir görünümdedir.

Güvenin vücudu çok narin ve hassastır.İnsan ve hayvan üzerinde güve barınmaz. Beslenmesinde de hayvan ve insan kanını kullanmazlar. Yani güveler insanı asla ısırmazlar ve sokmazlar. Güvelerin insanlara verdiği en büyük zarar insanların eşyalarına ve yiyeceklerinedir.

Genel olarak güveler ışığa karşı çok hassas olurlar. Bu nedenden dolayı güveler gündüzleri çok pasif olurlar ve geceleri ise çok aktiftirler. Güve haşeresi üzerinde çok ufak titreşimleri dahi algılayacak kapasitede olan bir sistem vardır. Bu sistem radar ve sonar cihazlarından daha hassas bir yapıya sahiptir. Güveler gece aktif olduğu için ortamda geceleri uçuşur ve hareket ederler. Güve ile beslenen yarasalar gece güve avına çıkar. Fakat güve üzerindeki radar sistemleri çoğu zaman güveyi av olmaktan kurtarır.

İnsanların sıklıkla karşılaştıkları güve çeşitleri; elbise güvesi, tahıl güvesi, ahşap güvesi, halı güvesi, mobilya güvesi, deri güvesi olmak üzere birçok çeşidine rastlanır. Güveler insanların evlerindeki eşyalara, ekili alanlarındaki ekinlere, elbise depolarında ki elbiselere, halı ve deri depolarında farklı tahribatlar yaparak insanlara için zararlı olurlar. Güveler açlığa ve susuzluğa çok uzun zaman dayanabilirler.

Güveler besin bulamadığı zaman hiçbir şey yemeden kendi kozasına çekilip 2 yıl kadar yaşayabilirler.

Bize Ulaşın

Batıkent Mh 5782 Sk No9 Merkez ISPARTA

  • dummy0 (535) 440 1 400

  • dummy info@ispartailaclama.com.tr

E-Bülten

Haber, fırsat ve kampanyalardan anında haberiniz olsun

Search